Bemutatkoznak a szervezők

Archívum

Kik szerveznek Születés Hete Fesztivált 2009-ben?

2009.03.07. 14:43 Születés Hete Fesztivál 2009

Sziasztok!

Az utolsó pótSTART-találkozót követően több kérdést kaptam, ami az idei Születés Hete helyi programjainak szervezésébe való bekapcsolódás lehetőségét, illetve ennek lezárulását érinti. Úgy gondoltam, érdemes összefoglalnom az ezzel kapcsolatos információkat. Íme az összefoglaló:



Kik szerveznek?

1. Azok, akik saját indíttatásból, önként vállalkoznak erre a nem könnyű feladatra. Akik már próbáltuk, tudjuk milyen embert és családot próbáló feladat a programok megszervezése, a finanszírozáshoz szükséges források felkutatása és bekapcsolása, a helyszín és az előadók biztosítása, a közönségtoborzás, a sajtóval való kapcsolatfelvétel és megfelelő kapcsolattartás és a többi. A körültekintőek, akik mindezt előre felmérték, és tisztában voltak azzal, hogy mit vállalnak, és a mit sem sejtők, akik bátran nekivágtak, de sok nehézséggel kell szembenézniük, mivel nem tudták mire számítsanak, s így csak menet közben, lépésről lépésre nőnek fel a feladathoz – ők szerveznek.


Kik szerveznek?

2. Azok, akiket – a fentieken túl – elfogadott a szervezők közössége. Nem a tavalyi, vagy az azelőtti – hiszen ez a közösség évről évre megújul –, hanem azok, akik ebben az évben fognak össze, hogy Születés Hete Fesztivált szervezzenek. A közösség, amelynek az első évben szerződéses partnerként válhatsz a tagjává, a második évtől kezdve akár a Születés Hete Közhasznú Egyesület tagjaként is, ha szeretnél többet tenni az ügyért, mint amennyit saját régiódban tehetsz. A kölcsönös elfogadáshoz természetesen az szükséges, hogy megismerjétek egymást, aminek része a személyes találkozás is. Azt hiszem, a legtöbbünk számára nincs ebben semmi meglepő. Vagy mégis?


Kik szerveznek?

3. Azok, akik betartják azokat a „játékszabályokat”, melyeket mi, fő szervezők, koordinátorok, tapasztaltak, vagy kevésbé azok, kialakítottunk és folyamatosan közöltünk minden jelentkezővel. A Születés Hete azokból az egy és több napos helyi rendezvényekből épül országos rendezvénysorozattá, amelyeknek programjait önkéntes szervezők építik országszerte. A sokféle programot egységes keretbe foglaló közös elemeket – név-, logóhasználat, arculati kézikönyv, internetes portál, felületértékesítési lehetőség, információs hálózat, előadói adatbázis, on-line marketing, sajtókapcsolatok – a szervezők közösségének magcsoportja által működtetett társadalmi szervezet, a Születés Hete Közhasznú Egyesület biztosítja. Azokat a rendelkezéseket, amelyek a közösség tagjainak egymással és közös intézményükkel (az egyesülettel) való kapcsolatát szabályozzák, a szervezői protokoll tartalmazza. (Itt olvasható: Protokoll.)

A protokoll elkészítése fontos lépés volt afelé a cél felé, hogy a Születés Hete ügyében együtt tevékenykedők egységes keretben tudjanak dolgozni, vállalásaik és kötelezettségeik tisztán előttünk álljanak. Fogódzóul szolgálhat azok számára is, akik még csak fontolgatják a bekapcsolódás lehetőségét, de azzal, hogy bármikor elérhető, azok munkáját is segíti, akik a keretszerződés, vagy az egyesületbe való belépési nyilatkozat aláírásával elfogadták már.


Komolyan vesszük

Az együttműködés kereteit szabályozó számos feltétel közül most csak egyet emelek ki, ez pedig az új rendezvénysorozat szervezésének elindításához kötődő személyes kapcsolatfelvétel, a szervezők közösségének találkozója.  Az utazással járó terheket csökkentendő, és a telekommunikációs csatornák számának bővülését kihasználva a találkozók számát idén a lehető legkevesebbre: egyre csökkentettük. Cserébe azonban ezt az egyet komolyan vesszük. Ez azt jelenti, hogy a Születés Hete név, logó, internetes portál, arculati kézikönyv felhasználásának és az együttműködésből fakadó kölcsönös előnyök élvezésének  semmi mással nem kiváltható feltétele, hogy a szervező vagy szervezőjelölt – vagy akadályoztatása esetén a munkatársa, vagy megbízottja – részt vegyen valamelyik START-találkozón.


Újabb és újabb lehetőség után lezárult az idei rendezvényre való regisztráció

Annak érdekében, hogy ha valakinek valami közbejön, kaphasson új, újabb, még újabb és legújabb lehetőséget a találkozók valamelyikén való részvételre, az első (vagy nulladik) találkozó után pót- pót-pót- és pót-pót-pót-START-találkozókat szerveztünk, vagyis összesen négy alkalmat kínáltunk fel. Ha részt vettél a szeptember 19-én, január 30-án, február 6-án vagy február 27-én tartott találkozók bármelyikén, és megkötötted a szerződést, vagy beléptél az egyesületbe, akkor már tagjává váltál a Születés Hete Fesztivál 2009 rendezési jogával rendelkező szervezői közösségnek. Ha részt vettél a találkozók valamelyikén, de nem kötöttél még szerződést (vagy nem csatlakoztál a Születés Hete Közhasznú Egyesülethez ), akkor se estél el a lehetőségtől, a szerződést most pótolhatod. (Ehhez írj egy soron kívüli e-mailt Mesőnek a meso@elet-kor.hu címre.) Ha azonban egyik találkozón se sikerült részt venned, akkor szembe kell nézned azzal, hogy ebben az évben önállóan nem szervezhetsz Születés Hetét. Ebben az évben csak a regisztrált szervezők valamelyikének tudsz segíteni. De – ha el tudod fogadni, hogy bárhol húzzuk is meg a határokat, mindig lesz, aki éppen kint marad, de ezért nem kell haragudnunk egymásra –, akkor szeretettel várunk 2009. szeptember 18-án, pénteken 9 óra 30-kor a Születés Hete Fesztivál 2010 előkészítését elsőként megkezdő szervezők és szervezőjelöltek csapatában. Regisztrálj most az őszi találkozóra! Itt megteheted: Jelentkezés.


Hogyan tovább?

Lehet, hogy nehéz ezt elfogadni. Először nem hiszed, hogy ez lehetséges, és úgy gondolod, hogy úgyse gondoljuk komolyan, és ha mégis, akkor majd megbeszéljük. Amikor kiderül, hogy komolyan gondoljuk, és valóban lejárt minden határidő (volt, aki 8 hetes kisbabával jött, volt, aki 350 km-ről,  február 27-én többen voltak az ország minden részéről, mint a fővárosból), akkor lehet, hogy neheztelni fogsz ránk. Ebben a fázisban lehet, hogy eljátszol a gondolattal, hogy magánszemélyként rendezed meg a hetet, és használod a Születés Hete nevet. De talán te is tudod, hogy a védjegyoltalom ezt nem teszi lehetővé. Elhatározod, hogy akkor saját néven fogsz rendezvénysorozatot szervezni.

Ez lehetséges. Bizonyára lesznek néhányan, akik ezt az utat választják. Előnye ennek a megoldásnak, hogy sok és sűrű saját tapasztalatra teszel szert, ami csak a tiéd, s nem szükséges egy nagyobb közösséghez alkalmazkodnod. Aligha elkerülhető azonban, hogy ennek az önállóbb életnek a során visszaköszönjön ugyanez a helyzet a másik oldalról, s te is megtapasztald, hogy bármilyen szabály, megállapodás határokat emel, s bárhová húzod a határokat, mindig lesz kint és bent. Bármikor van a határidő, mindig lesz, aki lekési, és mindig lesz a késők között, aki önmaga helyett rád haragszik. Ha egyszer ebbe a helyzetbe kerülsz, ne viszonozd nehezteléssel a haragját. Várd meg, amíg csillapodik. Éreztesd vele, hogy megérted, de azért tartod a megállapodott határokat, s ha el tudja fogadni ezt, akkor készen állsz a további együttműködésre. Készen állsz, de nem bármi áron. Készen állsz, de nem akárhogyan. Mert vannak határaid.

Ha nem a különállók útját választod, hanem az együttműködés, a közös tanulás, a tapasztalatmegosztás, a közös fellépés előnyeit szeretnéd kiaknázni a továbbiakban is, köszönöm a belátást, és a megújuló együttműködést. Ha úgy érzed, hogy másfelé visz az utad, akkor légy sikeres új vállalásaidban, s legyenek hasznodra az együttműködés időszakában szerzett  tapasztalatok.

 

Haas György

 

Szólj hozzá!

Címkék: archívum

A bejegyzés trackback címe:

https://szervezzunkszuleteshetefesztivalt.blog.hu/api/trackback/id/tr72987390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása